Köpeğimin kalp hastası olduğunu nasıl anlarım ?
Köpeğiniz artık eskisi gibi hareketli değil mi? Egzersiz sırasında çabuk yorulmaya ve sık nefes almaya mı başladı ? Belki de artık yaşlandığını düşünüyorsunuz.
Yaşlı köpeklerin % 30 unda kalp problemi oluşmaktadır. Bunların çoğunluğu kapak hastalıklarıyla ilişkilidir. Özellikle küçük ırk köpeklerinde oldukça sık görülen bir durumdur. Sözü edilen köpeklerde öksürük, çabuk yorulma, sık nefes alma, pati altlarında ya da dilde morarma, çarpıntı, karın ya da göğüs boşluğunda sıvı toplanması ve bayılmaya kadar değişen bulgular oluşabilir. Genç köpeklerde ise durum daha çok doğmasal kalp hastalıklarıyla ilgilidir. Anormal damarsal yapılar, anormal delikler ve anormal daralmalar saptanabilir. Irk yatkınlığı da söz konusudur. A.B.D. ‘de Klinisyen Veteriner Hekimler için yayınlanan bildiride King Charles ırkı köpekler hiçbir bulgu olsun ya da olmasın A sınıfı (çok hafif) kalp hastası kabul edilmiştir. Büyük ırk köpeklerde ise kapak problemlerinin yanında kalp kası problemleri (DCM) daha sık görülmektedir. Birçok durumda olduğu gibi kalp hastalığının da önceden belirlenmesi faydalı olacaktır.
Bu belirtilerin biri ya da birkaçına sahipseniz bir veteriner hekimi ziyaret etmeniz faydalı olacaktır. Yapılacak ilk değerlendirme oskultasyon yani kalbin dikkatli bir şekilde dinlenmesidir. Bu muayene şekli bize kalbin ritmi ve olası kapak problemleri hakkında iyi bir fikir vermektedir. Hastanın kanı alınarak biyokimyasal değerleri incelenmelidir.
Sonraki aşamada göğüs boşluğunun röntgeni çekilerek kalp skoru (boyutu) ölçülür. Aynı zamanda akciğer görüntüsünde bir anormallik olup olmadığı belirlenir.
Ultrason incelemesi kalp muayenesinin altın standardını oluşturur. Kalbin odacıklarının ve duvarlarının ölçülmesi, kan akım hızının ve yönünün saptanması, kalbin kasılabilme yeteneğinin rakamsal ifadesi, göğüs boşluğunda ve perikarttaki sıvıların belirlenmesi sorunun ortaya çıkarılması için önemlidir.
İlave olarak hastanın EKG sinin ve sistolik kan basıncının değerlendirilmesi çok faydalı olacaktır.
Kalpteki sorun ortaya çıkarıldığında hastanın durumuna göre sıkı bir diyet ve ilaç tedavisi hafif ve orta şiddetli olgularda oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Takip gerektiren zorlu bir süreçtir. Tedavide genel olarak kalbin kasılım gücünün artırılması ve işeticiler kullanılarak göğüs ya da karın boşluğundaki sıvının atılmasına dayanır.
Uzm. Veteriner Hekim M. Ali Sağır